Met het ingaan van de tweede lockdown worden de uit de vorige periode van verplichte sluiting gekende steunmaatregelen hernomen en/of uitgebreid. Hierna vatten wij de meest voorkomende maartregelen voor u samen.
Overbruggingsrecht
De zelfstandigen wiens activiteit onderhevig is aan een verplichte sluiting of hoofdzakelijk (minstens 60%) van een van deze sectoren afhankelijk zijn (bijv. toeleverancier horeca, catering events,…), maken aanspraak op het crisis-overbruggingsrecht.
Zelfstandigen die hun activiteiten mogen voortzetten, maar door de coronamaatregelen een omzetdaling kennen van minstens 10%, kunnen mogelijks beroep doen op het relance-overbruggingsrecht.
Moet u als zelfstandige tijdelijk uw activiteiten onderbreken omwille van een verplichte quarantaine, of de sluiting van de school of opvangfaciliteiten van uw kind, dan voorziet het quarantaine-overbrugginsrecht in een tijdelijk vervangingsinkomen.
Het bedrag van de uitkering dat afhangt van het type overbruggingsrecht en de gezinssituatie van de getroffen zelfstandige, loopt voor de maand oktober 2020 op tot 3.228,30 EUR.
Vlaams Beschermingsmechanisme
Het Vlaams Beschermingsmechanisme is een steunmaatregel voor ondernemingen met een actieve exploitatiezetel in het Vlaams gewest die door de corona-maatregelen geconfronteerd worden met een omzetdaling van minstens 60%.
De premie bedraagt 7,5% van de omzet van augustus en september 2019 en is geplafonneerd op een bedrag van maximum 15.000 EUR.
Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme
Het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’, is de vervolgmaatregel op het Vlaams Beschermingsmechanisme, en kan aangevraagd worden door ondernemingen met een omzetdaling en/of verplichte sluiting in de periode van 1 oktober 2020 tot 18 november.
De premie bedraagt 10% van de omzet over een te bepalen referentieperiode in 2019, met een bedrag van maximaal 22.500 EUR (afhankelijk van de referentieperiode en de personeelsbezetting).
Overige steunmaatregelen in de maak
Op 6 november kondigde de federale regering in totaal 38 steunmaatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Een volledig overzicht van deze maatregelen (die nog in concrete regelgeving moeten worden omgezet) vindt u in deze link.
Heeft u verdere vragen of wil u concreet nagaan of u in aanmerking komt voor een steunmaatregel? Neem dan zeker contact op met onze medewerkers, die u hierbij graag met raad en daad bijstaan.