Archief
Contacteer ons
Kortrijk: +32 56 22 47 71
Waregem: +32 56 60 39 60
Tielt: +32 51 42 60 50
Nazareth: +32 9 274 13 80
Onbelast schenken voor buitenlandse notaris binnenkort onmogelijk24 Augustus 2020
Als principe geldt dat schenkingen steeds bij authentieke (notariële) akte moeten geschieden. Zulks is in ieder geval verplicht voor schenkingen met onroerende goederen als voorwerp, of onlichamelijke roerende goederen zoals bijvoorbeeld aandelen of andere effecten. Ook wie zich een zakelijk recht wil voorbehouden, zoals bijvoorbeeld een vruchtgebruik, moet bij de notaris langs. De schenkbelasting bedraagt in België 3 % (tussen echtgenoten en in rechte lijn) respectievelijk 7 % (in andere gevallen) over de waarde van het geschonkene.
Op de verplichte notariële tussenkomst gelden als belangrijkste uitzonderingen de zogenaamde ‘onrechtstreekse’ schenkingen, waaronder de bankgift die geschiedt door eenvoudige overschrijving van gelden van de rekening van de schenker op de rekening van de begiftigde.
Voor het verrichten van een schenking van roerende goederen, aandelen, delen in een maatschap, effectenportefeuilles of vorderingen op een vennootschap doen velen een beroep op een notaris in het buitenland, veelal in Nederland, via de zogenaamde ‘kaasroute’. Reden hiervoor ligt in het gegeven dat de schenking voor een buitenlandse notaris eveneens geldig is in België, maar dat er in België geen schenkbelasting verschuldigd is omdat de akte niet verplicht ter registratie moet worden aangeboden. Met andere woorden, tot op heden konden aandelenpakketten met grote geldelijke waarde onbelast worden geschonken door een beroep op bovenstaand procedé. Aan de techniek was wel een risico verbonden. Zo moest de schenker nog minstens drie jaar in leven blijven. Zoniet werden de geschonken goederen voor de berekening van de verschuldigde erfbelasting vermoed niettemin nog (voor de volle eigendom) in de nalatenschap van de schenker voorhanden te zijn, en werden er alsnog successierechten geheven, die overigens een stuk hoger liggen dan de registratierechten.
De piste van het belastingvrij schenken voor buitenlandse notaris wordt gesloten met ingang van 1 december 2020.
Indien u eraan denkt een schenking te doen van roerende goederen, aandelen, deelbewijzen, effectenportefeuilles of vorderingen op uw vennootschap, is het zaak ons ten spoedigste te contacteren opdat wij voor u kunnen nagaan op welke wijze de schenking optimaal kan worden georganiseerd en of het de moeite loont nog deze zomer een schenking via buitenlandse notaris te doen, vooraleer zulks onherroepelijk onmogelijk wordt.
Voor meer info kunt u terecht bij onze dienst Consultancy dan wel bij uw gebruikelijke dossierbeheerder die in voorkomend geval doorverwijst.