Jaarlijkse vennootschapsbijdrage: onwettig?01 Juli 2016

Principe

Elke vennootschap die onderworpen is aan de Belgische vennootschapsbelasting (of aan de belasting der niet-verblijfhouders) is verplicht om een jaarlijkse bijdrage te betalen voor de financiering van het sociaal statuut der zelfstandigen. Hiertoe dient de vennootschap aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds dat instaat voor de inning van deze bijdrage.

De hoogte van de vennootschapsbijdrage wordt forfaitair vastgesteld in functie van het balanstotaal. Bedroeg het balanstotaal van het voorlaatste afgesloten boekjaar van de vennootschap minder dan 655.873,63 EUR, dan is voor 2016 een bijdrage verschuldigd van 347,50 EUR. Was het balanstotaal hoger, dan betaalt de vennootschap in 2016 een bijdrage van 868,00 EUR.

In sommige gevallen kan de vennootschap zich beroepen op een (tijdelijke) vrijstelling van deze bijdrage.

Rechtspraak

Reeds enkele jaren is er een discussie aan de gang over de wettigheid van deze bijdrage. In 2014 stelde de Arbeidsrechtbank van Brussel dat de inning van de jaarlijkse vennootschapsbijdrage in strijd is met de wettelijke voorschriften. De Arbeidsrechtbank volgt hiermee een eerder arrest dd. 2011 van het Grondwettelijk Hof waarin werd gesteld dat de jaarlijkse sociale bijdrage een belasting is en de sociale verzekeringsfondsen derhalve niet bevoegd zijn om deze te innen.

Het RSVZ, de Rijksdienst voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, tekende beroep aan tegen de beslissing van de Arbeidsrechtbank. Dit beroep is momenteel nog hangende.

Praktisch

Mocht de vennootschapsbijdrage uiteindelijk onwettig verklaard worden, dan kan de terugbetaling van de onverschuldigde bijdragen gevorderd worden. De wetgeving inzake de jaarlijkse vennootschapsbijdrage voorziet evenwel dat de mogelijkheid tot terugvordering van een onverschuldigde bijdrage verjaart na een periode van 5 jaar. Door de verjaring te stuiten, kan evenwel vermeden worden dat de mogelijkheden tot terugvordering beperkt worden.

Hoewel recente rechtspraak positief is over het wettelijk karakter van de vennootschapsbijdrage, wordt niettemin geadviseerd om de verjaringstermijn tot terugvordering van de vennootschapsbijdrage te stuiten in afwachting van de afhandeling van de beroepsprocedure tegen de beslissing van de Arbeidsrechtbank dd. 2014. Op die manier kan de vennootschap zich verzekeren op een maximale terugvordering mocht de vennootschapsbijdrage definitief onwettig verklaard worden.

Neem gerust contact op met onze diensten voor nadere informatie of advies over dit onderwerp. DKF Fiduciaire nv begeleidt u bovendien graag om de verjaringstermijn van de jaarlijkse bijdrage voor uw vennootschap op een rechtsgeldige manier te stuiten.

Terug naar overzicht