Gunstregime voor aandelenoverdracht in familiale vennootschappen01 Juli 2024

Zowat acht op de tien bedrijven in Vlaanderen zijn familiebedrijven. Deze bedrijven vormen een essentieel onderdeel van onze economie, dragen aanzienlijk bij aan de werkgelegenheid en spelen een cruciale rol in economische stabiliteit. Om de vermogensoverdracht binnen families te vergemakkelijken, heeft de Vlaamse decreetgever enkele jaren gelegen een gunstregime ingevoerd. Deze regelgeving is sindsdien aangepast en verfijnd om beter te voldoen aan de behoeften van familiebedrijven en de economische realiteit.

Wat houdt dit fiscaal gunstregime in?

Het gunstregime is ontstaan om:

  • Bedrijfsleiders aan te moedigen de opvolging binnen hun bedrijf tijdig te organiseren door middel van een vrijstelling van schenkbelasting.
  • Een vangnet te creëren in het geval een bedrijfsleider overlijdt, door een vlak tarief van 3% in te voeren bij een vererving in rechte lijn of 7% bij een vererving tussen alle andere personen.

Om in aanmerking te komen voor dit gunstregime, moeten bepaalde voorwaarden worden nageleefd. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste spelregels.

Voorwaarden op het moment van overdracht

(1) De participatievoorwaarde: De vennootschap moet een familiaal karakter hebben. De schenker/erflater moet samen met zijn familie minstens 50% van de aandelen bezitten. Een participatie van 30% is ook voldoende als de schenker/erflater samen met zijn familie met één andere aandeelhouder minstens 70% of met twee andere aandeelhouders minstens 90% van de aandelen bezit.

(2) Activiteitsvoorwaarde: De vennootschap moet economisch actief zijn, met als doel de uitoefening van een nijverheidshandelslandbouwactiviteit of vrij beroep.

(3) Een reële economische activiteit: Om te bepalen dat een vennootschap geen reële economisch activiteit heeft, moeten twee cumulatieve negatieve voorwaarden vervuld zijn:

  1. De bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen maken een percentage uit dat gelijk is aan of lager is dan 1,50% van de totale activa;
  2. De terreinen en gebouwen maken meer dan 50% uit van het totaal actief.

Indien aan beide voorwaarden is voldaan, kan men geen toepassing maken van het gunsttarief tenzij men dit vermoeden kan weerleggen. Deze voorwaarde is bedoeld om management-en holdingvennootschappen uit te sluiten van de gunstregeling.

Voorwaarden na de overdracht

Om te blijven genieten van het gunstregime, moet het familiebedrijf gedurende drie jaar na de schenking/overlijden voldoen aan onder andere de volgende voorwaarden:

(1) Behoud van de activiteit: De activiteit moet ononderbroken worden voortgezet. Dit hoeft niet noodzakelijk dezelfde activiteit te zijn en hoeft zelfs niet door de begiftigden/erfgenamen te worden verder gezet.

(2) Behoud van kapitaal: Het kapitaal/eigen vermogen mag niet dalen door uitkeringen of terugbetalingen.

Na drie jaar controleert de Vlaamse Belastingdienst of aan alle voorwaarden is voldaan. Indien niet, vervalt de vrijstelling en zijn de normale tarieven van toepassing.

Waarom deze regeling?

Hoewel deze regeling complex is, biedt ze belangrijke voordelen. Voor wie zeker wil zijn dat dit gunstregime correct wordt toegepast, biedt de Vlaamse Belastingdienst de mogelijkheid om vooraf een attest aan te vragen waardoor rechtszekerheid wordt verkregen over toepassing van het gunstregime.

***

Heeft u vragen over hoe u van deze gunstmaatregel kunt genieten of wenst u deskundige begeleiding bij de overdracht van uw familiebedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met ons ervaren team van experten. Wij zijn er om u te adviseren en te begeleiden bij elke stap van dit belangrijk proces.

Terug naar overzicht