Archief
Contacteer ons
Kortrijk: +32 56 22 47 71
Waregem: +32 56 60 39 60
Tielt: +32 51 42 60 50
Nazareth: +32 9 274 13 80
Behoud van uw levensstijl via een beding van aanwas24 Oktober 2016
U wenst dat iemand na uw overlijden op financieel vlak dezelfde levensstandaard kan behouden. Uw roerend vermogen dient in eerste instantie aan uw langstlevende echtgeno(o)t(e), broer/zus of vriend/vriendin toe te komen. Deze bescherming kan u realiseren via een beding van aanwas.
Algemeen
Een beding van aanwas komt erop neer dat minstens twee personen bepaalde activa (zoals bijvoorbeeld beleggingsportefeuilles) in onverdeeldheid brengen en onderwerpen aan een kanscontract waarbij alle activa door aanwas zullen toekomen aan de langstlevende onder hen.
Kanscontract – Overeenkomst onder bezwarende titel
Een kanscontract is een wederkerig contract waarbij de kansen op winst (langst leven en alle activa verkrijgen) en verlies (eerst sterven en uw aandeel in de activa verliezen) gelijk zijn. Partijen dienen aldus het bewijs te leveren van elementen (zoals een redelijk beperkt leeftijdsverschil, financiële gelijkwaardigheid,…) die de gelijke kans op winst of verlies (objectieve gelijkheid) kunnen staven. Indien het evenwaardig en wederzijds karakter van de prestaties van de partijen niet kan worden aangetoond, zal de fiscus dit als een schenking aanzien.
De activa die u aldus wilt bestemmen, komen terecht in een onverdeelde boedel waardoor geen enkele partij nog eenzijdig kan beschikken over de aan het beding van aanwas onderworpen activa. Geen enkele partij kan aldus zijn/haar ingebrachte aandeel vervreemden of vervangen of beslissingen nemen dan mits toestemming van de andere partij(en).
Gelet op het bezwarend karakter (wederkerige prestaties) van het beding van aanwas, dienen er noch successierechten noch schenkingsrechten betaald te worden wanneer het deel van de eerststervende partij aanwast bij het deel van de langstlevende partij. De Vlaamse Belastingdienst heeft dit recent bevestigd in een voorafgaande beslissing nr. 16035 van 24 augustus 2016 (gepubliceerd op 19 september 2016). Gezien de activa definitief verdwijnen uit het vermogen van de eerststervende partij, kunnen de reservataire erfgenamen van de eerststervende er geen aanspraak op maken.
Goederen behorend tot uw eigen vermogen
Om een beding van aanwas te kunnen afsluiten, dient elke partij activa uit zijn/haar eigen vermogen in te brengen in de onverdeelde boedel. Indien u gehuwd zou zijn onder het stelsel van gemeenschap van aanwinsten, kan u vooreerst via notariële akte een uitbreng doen van het gemeenschappelijk vermogen naar het eigen vermogen. In principe dient elke echtgenoot een gelijk deel te bekomen anders zou de fiscus het verschil kunnen aanzien als een schenking.
Onze juridische dienst staat u dan ook graag bij de planning van uw vermogen. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen voor bijkomende informatie.